4 września 2013

Wegańskie lody orzechowe

Po lodach owocowych (klik) i kokosowych (klik) przyszła pora na orzechowe, moim zdaniem najlepsze. Tak jak pozostałe wersje, również i ta wymaga niewielu składników, minimum wysiłku i przyborów, a efekt bardzo satysfakcjonujący! To również lodowy faworyt mojej córki i z pewnością ucieszy wszystkich tych, którym nie odpowiada w tego typu deserach posmak bananowy czy kokosowy.


Składniki
(na 8 gałek)
4 czubate łyżki masła orzechowego (najlepiej z mieszanki orzechów z takiego z wyczuwalnymi kawałkami, bez soli i cukru)
8 suszonych miękkich niesiarkowanych daktyli bez pestek
szklanka mleka roślinnego
dowolne owoce, zioła (polecana mięta) czy orzechy do posypania deseru



Wykonanie
Przepłukane i wstępnie pokrojone daktyle wrzucam do blendera i miksuję chwilę z masłem, stopniowo dolewam mleko, blenduję do uzyskania spienionego musu, przekładam do metalowej miski, naciągam folię spożywczą i mrożę przez kilka godzin. Warto wstawić je wieczorem i wyjąć następnego dnia godzinę przed konsumpcją. Po wyłożeniu do pucharków posypać dowolnymi owocami, liśćmi mięty, orzechami.



Oceń przepis:

9 komentarzy:

  1. Wyobrażam sobie wersję z masłem i mlekiem migdałowym - pycha, koniecznie do wypróbowania (zwłaszcza że to dietetyczny przepis, w sam raz dla mnie)! A jeśli dać masło z orzechów laskowych i takież mleko, i łyżkę czy dwie kakao, to... chyba wyjdą lody o smaku nutelli? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tą dietetycznością nie do końca, masło orzechowe ma swoją moc :)
      Tak, dodanie karobu lub kakao, da efekt czekoladowy.

      Usuń
  2. Wyglądają obłędnie i składniki takie proste :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Asiu ty jesteś geniusz , lody jak marzenie

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają cudnie. a jakie masło orzechowe polecasz? Bo ja nigdy nie kupowałam żadnego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tych kupowanych polecam z Evergreenu - 4 rodzaje orzechów

      Usuń
  5. hm, hm.. wyjąć godzinę przed podaniem? Nie popłyną? :) i zastanawiam się czy miksowanie ich w trakcje mrożenia dodałoby puszystości.. [wyczytałam taki patent w jakimś przepisie]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. trudno określić dokładnie, zależy ile czasu stały w zamrażarce i od ciepła po wyjęciu, po prostu muszą chwilę postać, może pół godziny, może dłużej

      Usuń