4 sierpnia 2011

Leczo z fasolką szparagową

Pełnia lata w domu wegetarianki :D, a nie ma lata bez leczo (wiadomo!), jest tylko jeden problem- przejadła się nam cukinia, a uważam, że jest niezbędna dla uzyskania odpowiedniej konsystencji i wilgotności potrawy. Znalazłam więc świetne rozwiązanie- cukinię zamiast kroić w kostkę starłam na tarce jarzynowej, dzięki czemu mieliśmy z głowy przeżuwanie cukinii w kawałkach, a potrawa miała odpowiednią formę. Dla dodania pożywności, urozmaiciłam standardowe leczo jakie robię w domu, o fasolkę szparagową. Bardzo polecam :)

leczo z fasolką szparagową

Składniki
(dla 4 głodnych osób na 2 dni)
1 kg młodej cukinii
1 kg mięsistych aromatycznych pomidorów
1/2 kg białej cebuli
1/2 kg fasolki szparagowej
2 duże czerwone papryki (lub miks papryk kolorowych)
3 łyżki oleju/ oliwy
3 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
sól
3 duże ząbki czosnku
garść natki pietruszki
spora szczypta suszonego majeranku lub mieszanki ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego lub pieprz prawdziwy- do smaku

Wykonanie
W szerokim garnku o grubym dnie rozgrzewam olej i wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę, smażę do zeszklenia, dodaję startą na grubej tarce cukinię i podgrzewam do czasu aż cukinia puści tyle soku, by przyjąć kolejne warzywa (ok 10 min), można ją do tego zachęcić posypując szczyptą soli, od czasu do czasu mieszam. Dorzucam oczyszczoną, pozbawioną końców i pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę, przykrywam i podgrzewam ok 10 minut. Teraz dodaję pokrojoną w kostkę paprykę, po chwili sparzone, obrane ze skórki, pozbawione zielonego środka i pokrojone pomidory oraz przyprawy: łyżeczka soli, listki laurowe, ziele angielskie i roztarty w palcach majeranek. Gotować należy pod przykryciem do czasu, aż warzywa dojdą, warto sprawdzać po fasolce- niektórzy lubią twardszą inni miękką- więc czas gotowania należy dostosować do indywidualnych potrzeb, u mnie było to 15 minut. Teraz wrzucam przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną natkę pietruszki, mieszam i wyłączam gaz. Dosmaczam solą i pieprzem. Zjadamy z ziemniakami, kaszą, ryżem, makaronem lub kromką chleba, smacznego! :)

leczo z fasolką szparagową


Oceń przepis:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz